2009. november 17., kedd

EUShorts 1

Imádott műfajom, a rövidfilm megint megjelent Budapesten... Ezúttal EUShorts néven: állítólag Európa legjobb rövidfilmjeit gyűjtötték össze.
Beszéljünk másról elnevezésű blokk:
Elizabeth Marre és Olivier Pont filmjében Manont ismerjük meg. Manon az aszfalton címmel. Merthogy Manont a filmünk elején elüti egy autó. Utolsó perceiben, az aszfalton feküdve, mozdulni már nem bírva átgondolja, hogyan fogják megtalálni hozzátartozóit, barátait. Lejátszódik előtte, melyik barátja hogyan fog reagálni. Visszaemlékezik az utolsó közös pillanatokra. Ám a film azért jó, mert közel sem drámai. Kedves és sokszor vicces. Igazán elgondolkodtató a szituáció maga, de tényleg felszabadultan dolgozza fel, nem a könnyek kicsalogatása a célja. Gábor a film végén megjegyezte, hogy ez több nap alatt forgott, mint az Igazából apa... Annyi sok helyszínen, valóban igényesen forgatták le ezt a 14 percet. Gratuláció az egészért!
Az ír Simon Ellis Puhány címmel nagyon megkapó filmet forgatott egy apáról és kamasz fiáról, illetve a helyi vagány csávók agressziójáról. Véletlenül ugyanazon a napon, külön-külön fiút és apját ugyanaz a banda molesztálja, veri meg. A házukig követve az apát, ott balhézva a fiú tetteket vár az apjától. Az apa felnőttként viselkedve, ám mégis remegve, megfélemlítve, egyre haragosabb fia uszítására megpróbálja lecsitítani a hangulatot, de nem sok sikerrel. Visszafogott, jól nevelt fia megelégeli a helyzetet. Használja a baseball ütőjét. Nagyon pontos társadalmi képet kapunk - nemzettől függetlenül - az agresszióról és a családi viszonyokról. Szép film.
Tea. 2 perc. A rendező szerint két angol hagyományról szól. Az egyik a film címét adja. A másik? Nos, hát ez az önkielégítés. Egy korosodó, de szexi nő piros pongyolában, piros kanapén, teázás közben arról faggat egy fiatal, megszeppent srácot, ő hogyan és mivel csinálja. A poén elérkezik a film végén, kiderül a nő mivel szereti legjobban... Íme a válasz: www.barneycokeliss.com/short_films.html
Nagyon rendben van a filmed, Barney Cokeliss.
Szívdobbanás: "Musical egy emigráns szívtranszplantációért folytatott küzdelméről." - mondja a két svéd rendező. Nos, hát tényleg ennyi a film, se több, se kevesebb. Sajnos tingli-tangli zenére, és ilyen szövegekkel: „Mert te vagy a szerv-szupermen“... És a végén emigráns lány és szerv-szupermen összejönnek. Az állítólag Amerikában sztárnak számító svéd szépfiú, Alexander Skarsgard (igen, ő Stellan fia) nem sokat tett hozzá a filmhez, mint szerv szállító szupermen... Sajnos, nagyon fájt ez a film.
Nagyon érdekes hangulatot teremtett meg a képi világával az Azokon a napokon című filmben Eric Magnusson (Norvégia), jó színekkel és fényekkel. Ehhez egy sejtelmes történet járul, egy kiüresedett házasságot látunk, furcsa szokásokkal. A férj még ágyban fekve is extrudált kenyeret ropogtat. Felesége méla undorral figyeli. De neki másfajta szokása van. Míg férje a wc-n ülve is ropogtat, ő polaroid fényképet készít magáról. Pontosabban a lába közéről. És gyűjti ezeket. A férj meg csak ropogtat... vagy mégsem? Bizony ő is fotózza magát, de előtte felkészíti a lába között fityegőt, hogy látványos legyen... Hát elmebetegek ezek? - merül fel a kérdés. De nem azok: egy véletlen lelepleződés folyományaként a házaspár fotót cserél... Kartonnyi extrudált kenyér kukába kerül, az ágyban pedig már nincs távolság... Azt is mondhatnám, hogy megható kis történet, ahogy ez a két konzervatív ember, visszafogottan ugyan, de végül egymásra talál, sok év házasság után. Ügyes film!
All that cats. Magyar film. Animáció. Lanczinger Mátyás. Macskák. Sokféle karakter, különféle élethelyzetekben. És beatboxolnak. Én szeretem mindkettőt. A macskákat és a beatboxot. Ezért imádtam. De aki nem szereti egyiket sem, annak is ajánlom. Kacagás kacagás hátán.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése