2009. november 22., vasárnap

EUShorts 2

A Temegén nevű blokkban Dániával kezdtünk: Kétségek árnyékában című 19 perces film Esben Tonnesen rendezésében. Egy nagyon szép lány és nagyon helyes fiú a főszereplő, édesen alakul a második randijuk, minden olyan szép. Azonban az első éjszakájuk után a lányt kétségek kezdik gyötörni, vajon ez a fiú a megfelelő-e. Az igazán igényesen feldolgozott film viszont ezen a ponton átbillen röhejbe és közhelybe. A lány kétségei szürreális formában jelennek meg, de bizony nem meggyőzően. Na innentől kezdve nem tudtam komolyan venni a filmet, és vártam a végét. Az se lett jobb, nem tudtam értelmezni a végét. Kár érte. 
De szerencsére jött Karen és John az Egyesült Királyságból, méghozzá animációs formában. Apró, és fantasztikusan kifejező emberi gesztusokkal ruházza fel a rendező, Matthew Walker Karent, a pingvint, és John a jegesmedvét. Most erősen képzeljük magunk elé őket. Egy pici pingvint és egy óriási jegesmedvét. Mert bizony ők egy pár. John éppen bocsánatot jött kérni Karentől, ennek keretén belül gyömbéres sütit majszolva és apró csészéből teát kortyolgatva próbálja kiengesztelni szerelmét a kanapén ülve. Hogy Karen nem is olyan rossz úszó... és Karennek nem is szükséges hogy levadásszon egy bálnát. Hogy mennyire szereti, mikor Karen pici halakat halászik... És mi a vége? Hát persze, hogy hepiend: Karen enged, de óvatos, egyelőre csak a moziba kísérheti el őt John! Az okos nő..! Mondanom sem kell, tömény ötperces kacagás. Imádnivaló.
És újból Dánia, ezúttal szerencsére pozitív eredménnyel: 1 fiú – 1 lány című filmben a forgatókönyvíró srác megjelenik a producer csajnál, hogy végre van könyv! Na persze a fejében. A filmjének műfaja: a műfajok keverése. Ezek peregnek le egymás után kettejük szeme előtt, úgy, hogy a kis epizódokban a srác és a csaj játssza el a szerepeket. Dán dogma stílus, amerikai akciófilm, skandináv népi sorozat, francia művészfilm, német erotikus film, európai szerelmi cívódós film, és legvégül hollywoodi romkom. Film és valóság összekeveredik, nemcsak a képzeletbeli film szereplői, hanem írónk és producerünk is egymásba gabalyodik. A film erőssége, hogy a műfajokat profi formába mutatja be, kidolgozottan, jellegzetességeik egyből felismerhetőek - és kacagtatóak. Köszi, Soren Frellesen!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése